Média

2021-02-27 24.hu, hellovidek.hu, hirbalaton.hu, infostart.hu

A Balatont mára teljesen uraló, idegenhonos kagyló óriási mennyiségben van jelen, és mint kiderült, kiváló minőségű haltáp készíthető belőle. A gazdasági célból tenyésztett édesvízi ragadozókat csak tengeri rokonaikkal szabad etetni, ám a tengeri halliszt egyre drágább, ráadásul egyre több szennyezőanyagot tartalmaz.. Hogy pontosan miről is van szó, arról Dr. Balogh Csillát, a projekt szakmai vezetőjét, az ELKH ÖK BLI tudományos munkatársát kérdeztük.

2021-02-26 egeszsegkalauz.hu

Gondolta volna, hogy egy sünben akár 240 kullancs is lehet? Dr. Földvári Gábor parazitológus (MTA Ökológiai Kutatóközpont) és csapata hosszú időn keresztül vizsgálta a Margitszigeten élő sünöket és a rajtuk élősködő kullancsokat. A laboratóriumi vizsgálatok után kiderült, hogy a sünökön talált paraziták több mint 30%-a pozitív volt borreliára – a Lyme-kórt okozó baktériumra. “
A kullancs egy biológiai vektor – közvetítő –, de természetesen a kullancsban is fejlődik – vándorol, osztódik – a baktérium. A kullancs nem csupán sünből, hanem az énekes madarakból, rágcsálókból is átveheti ezt a baktériumot, és hónapokkal, akár egy évvel később megfertőzhet egy embert” – hangsúlyozta Dr. Földvári Gábor.

2021-02-23 index.hu, elkh.org, hellovidek.hu, agronaplo.hu , trademagazin.hu

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete és az ELTE kutatói az inváziós betyárkóró (Conyza canadensis) növekedésének és maghozamának, valamint tömegességének változásait vizsgálták egy kiskunsági csapadékmanipulációs terepkísérletben - közölte az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat. A kutatás eredményeit az Oecologia folyóiratban jelentették meg. A csapadékváltozások növényi inváziót befolyásoló hatásainak megismerése különösen fontos a száraz és félszáraz élőhelyeken, például a nyílt homokpusztagyepeken, ahol Mojzes Andrea és munkatársai kutatómunkájukat végezték.

2021-02-20 femina.hu

Vácrátóti arborétum mint forgatási helyszín. Itt forgatták többek között az 1977-ben bemutatott Abigél egyes részeit, amelyben a Matula Leánynevelő Intézet kertjévé vált a környék, és az 1973-es A palacsintás király jeleneteit is. De A Pál utcai fiúk híres füvészkerti kültéri jeleneteit is ez a csodás helyszín tette igazán emlékezetessé, melyet 1969-ben mutattak be a nézőknek. Az arborétum biztosította a hátteret az 1939-es Halálos tavasz egyes részeihez, illetve az 1980-as Psyché különleges, álomszerű felvételeihez.

2021-02-19 Varázslatos Magyarország - Nyomtatott sajtó
Zöld óriások és törpék - Téli séta a Nemzeti Botanikus Kertben

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben számos pompás fenyőféle hívogatja téli sétára a látogatókat. Fráter Erzsébet a rendszertani gyűjtemény kurátora mutatja be a Nemzeti Botanikus Kertben található különleges örökzöldeket.

2021-02-19 Journal of the Comenius Association - Nyomtatott sajtó
Back to Nature ...

In the second term of the program students – as a means to elaborate the ped-agogical program – in order to gain experiences, spent a day on 22/02/2020 in Vácrátót, in a garden created with a scientific sophistication, in the National Botan-ic Garden of the Hungarian Academy of Sciences’ Centre for Ecological Research. The day-long ecological and botanical programs were led by the garden’s biolo-gists of great renown. During the day the students discovered the Rowan Berry Visitor Centre and the greenhouses, as well as their educational and pedagogical potential.

Oldalak